czwartek, 11 lipca 2013

Pełnoziarnisty makaron ze szpinakiem i kurczakiem


Inspirowałam się tym przepisem
Do przygotowania 4 porcji potrzebujemy:
 opakowanie makaronu pełnoziarnistego
2 piersi z kurczaka
450 g szpinaku mrożonego (1 opakowanie)
2/3 cebuli
3 ząbki czosnku
4 łyżki śmietanki 12%
sól i pieprz
gałkę muszkatołową
ser feta

Makaron gotujemy al dente w osolonej wodzie. Kurczaka dokładnie myjemy, kroimy w kostkę, doprawiamy solą i pieprzem. Na rozgrzanej patelni z odrobiną oliwy obsmażamy go z każdej strony. Następnie dodajemy szpinak i dusimy do czasu, aż się rozmrozi. W tym czasie siekamy cebulę i czosnek. Dodajemy na patelnie i smażymy jeszcze przez jakiś czas. Na koniec doprawiamy szpinak solą, pieprzem i gałką muszkatołową oraz dodajemy śmietankę. Czekamy aż lekko odparuje, po czym całość wykładamy na rozłożony na talerzu wcześniej makaron i posypujemy serem feta.



Smaczności :)


3 komentarze:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...