Podejrzewam, że nie jednemu z was babcia serwowała taki przysmak. Gęsty, mleczny deser, najlepszy na podwieczorek. Podany z musem jabłkowym i cynamonem to moja ulubiona wersja. Kto nie próbował, niech to szybko nadrobi!

Do przygotowania 3 porcji potrzebujemy:
torebkę ugotowanego, brązowego ryżu
2 szklanki mleka
cynamon
mus jabłkowy (ja mam babciny, jabłkowo-gruszkowy)
orzechy włoskie
Brązowy ryż gotujemy ok 35 min. Mleko wlewamy do garnka, po czym podgrzewamy je do zagotowania. Wsypujemy ryż i gotujemy na małym ogniu przez kolejne (mniej więcej) pół godziny do uzyskania gęstej ryżanki. Od czasu do czasu mieszamy.
Zdejmujemy z ognia i pozostawiamy jeszcze na kilka minut.
Podajemy z cynamonem, musem i orzechami.
Smaczności :)
Ciekawa propozycja na śniadanie lub przekąskę w ciągu dnia!!! Fajny pomysł :)
OdpowiedzUsuń