środa, 17 lipca 2013

Kruche ciasteczka z nutellą

Potrzebne składniki:
125g miękkiego masła
1 jajko
120g mąki pszennej
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
40g budyniu śmietankowego (lub waniliowego)
50g cukru pudru


Do miski wrzuć masło i utrzyj je na puszystą masę. Dodaj pozostałe, sypkie składniki i wbij jajko. Ciasto wyrabiaj ręcznie. Uformuj z niego kulkę, którą następnie owiń w folię i pozostaw w lodówce na 40 minut.
Po wyjęciu ciasta z lodówki rozwałkuj je na grubość ok 0,5 cm i wycinaj krążki (możesz do tego użyć na przykład kieliszka), lub odrywaj kawałki i formuj z nich małe placuszki.
Nagrzej piekarnik do 180 stopni i piecz ciasteczka przez 15 minut aż się zarumienią.
Ostrożnie zdejmij je z blachy, po czym wystudzone przekładaj nutellą. Na koniec całość możesz posypać cukrem pudrem :)

Smaczności :)

2 komentarze:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...