Potrzebujemy:
2,5 l wody
1 szklanka czerwonej soczewicy
2 duże marchewki
1 średnia pietruszka
2 duże marchewki
1 średnia pietruszka
1 seler
1/2 dużej cebuli
2 ząbki czosnku
1 łyżeczka curry
1 łyżeczka czerwonej papryki
szczypta pieprzu ziołowego
szczypta pieprzu czarnego
przyprawa uniwersalna do smaku
2 kostki rosołowe
2 łyżki stołowe oliwy
2 duże pomidory
1/2 dużej cebuli
2 ząbki czosnku
1 łyżeczka curry
1 łyżeczka czerwonej papryki
szczypta pieprzu ziołowego
szczypta pieprzu czarnego
przyprawa uniwersalna do smaku
2 kostki rosołowe
2 łyżki stołowe oliwy
2 duże pomidory
Soczewicę kilkukrotnie płuczemy, po czym przekładamy
ją do garnka i zalewamy zimną wodą (około 2,5 l). Pozwalamy jej nasiąknąć wodą
przez około 20 minut. Marchew, pietruszkę i seler obieramy, kroimy w kostkę.
Warzywa dorzucamy do soczewicy, garnek wstawiamy na mały ogień. Cebulę i
czosnek drobno kroimy. Na patelni rozgrzewamy oliwę, podsmażamy na niej
paprykę i dodajemy curry. Do podsmażonych przypraw dodajemy cebulę i czosnek.
Całość dusimy na małym ogniu. Cebulę i czosnek wraz z przyprawami wrzucamy do
garnka z soczewicą. Do całości dodajemy dwie kostki rosołowe i resztę przypraw.
Parzymy pomidory, zdejmujemy z nich skórę, następnie kroimy w drobną kostkę i
dodajemy do garnka. Całość gotujemy na małym ogniu dopóki wszystkie warzywa nie
zmiękną. Na koniec zupę miksujemy blenderem. Wywar odcedzamy przez drobne sito.
Podajemy ze świeżą bazylią.
Smaczności :)
Przepis ze strony: http://ugotowani.tvn.pl/przepisy,950,n/krem-z-soczewicy-tructa-z-pieca-koktajl-arbuzowy-czyli-roznorodnosc-potraw-katarzyny,37828.html

jeden z moich ulubionych kremów;)
OdpowiedzUsuńMmmm, soczewica. Warzywo, które prawie przekonało mnie do wegetarianizmu, zastępuje mi każdy rodzaj mięsa i mogę jeść cały czas. Zupka wygląda pysznie, choć ja bym jej nie miksowała, ale po prostu nie pasuje mi konsystencja zup kremów;).
OdpowiedzUsuńZielona owszem, ale czerwona jest mi nieznana :)
OdpowiedzUsuńKilka pytań bez odpowiedzi, kilka pragnień i nadziei. Jak każdego obracającego się w sferze 'obsesja jedzenia'? A co ty sądzisz na ten temat? --> dzisiejsza-nadzieja.blogspot.com
kostki rosołowe... ?;/
OdpowiedzUsuńLubię czerwoną soczewicę :) Zupy gotuję na filtrowanej wodzie, mam filtr fitaqua i jest to bardzo pomocne urządzenie.
OdpowiedzUsuń