środa, 26 czerwca 2013

Wiosenny omlet


Do przygotowania jednej porcji potrzebujemy:
1 jajko
łyżkę mąki pełnoziarnistej
2 łyżki mleka
łyżeczkę otrąb żytnich
szczypiorek
3 pomidorki koktajlowe (bądź normalne, ja miałam tylko te)
plasterek szynki (u mnie to była 1/4 plasterka, jak kto lubi :))
1/2 łyżki oliwy
bazylia
(dodatkowo szczypta pieprzu i soli)

Do naczynia wbijamy jajko, dodajemy mleko i mąkę, miksujemy. Następnie dodajemy otręby, szczypiorek, szynkę, pieprz, sól i mieszamy. Na rozgrzaną patelnię z oliwą wylewamy naszą mieszaninę i na wolnym ogniu smażymy najpierw z jednej strony aż do ścięcia się jajka. Odwracamy omlet i smażymy jeszcze z drugiej strony. (Pierwszy raz mi się nie rozwalił, hahaha jest progress :D) Na koniec przekładamy go na talerz, układamy pomidory i posypujemy je bazylią :)


Smaczności :)



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...