środa, 26 czerwca 2013

Naleśniki ze szpinakiem, farszem pieczarkowym i kurczakiem

Składniki: 
naleśniki (proporcje według uznania, ja robiłam ,,na oko") :
mąka pełnoziarnista
mleko
jajka
szczypta soli
farsz:
0,5 kg pieczarek
1 papryka
1 ząbek czosnku
sól i pieprz


szpinak: 
 500 g szpinaku (mrożony lub świeży)
1/3 opakowania sera feta
pieprz
2 ząbki czosnku
kurczak: 
2 filety z piersi kurczaka
curry
sól i pieprz 
(można przyprawić według uznania)


Pieczarki przesmażyć na niewielkiej ilości oliwy. Pod koniec smażenia dodać pokrojoną w kostkę paprykę i czosnek. Doprawić do smaku
Na drugiej patelni podgrzać szpinak dodając drobno pokrojony czosnek. Smażyć na niewielkiej ilości oliwy do czasu wyparowania wody. Na koniec dodać fetę i przyprawić odrobiną pieprzu.
Filet z kurczaka dokładnie umyć, pokroić w kostkę i przesmażyć. Na koniec dodać ulubione przyprawy.
Na koniec usmażyć naleśniki.

Na każdy naleśnik nałożyć przygotowany wcześniej farsz i złożyć, bądź zwinąć wedle uznania. 
Podawać na ciepło lub zimno.
(propozycja podania nr 2)


+ Moi rodzice dodatkowo poprosili, aby zapiec je dodatkowo z serem w piekarniku (200 stopni/10 min) i podać z sosem czosnkowym.

Smaczności :*

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...