sobota, 17 maja 2014

Placki z kaszy gryczanej

Łatwe i szybkie w przygotowaniu, świetnie sprawdzają się jako przekąska do szkoły i pracy.

Potrzebujemy:
100 g kaszy gryczanej
opakowanie białego sera (najlepiej chudego, lub półtłustego)
2 jajka
2 łyżeczki siemienia lnianego
otręby
1 cebula
sól i pieprz

Kaszę gotujemy w osolonej wodzie. Ostawiamy do wystygnięcia.
Cebulę kroimy w drobne kawałki i podsmażamy na odrobinie tłuszczu (można też podlać wodą).
W misce rozdrabiamy twaróg, dodajemy do niego ugotowaną i wystudzoną kaszę, cebulę, siemię, wbijamy 2 jajka i przyprawiamy solą i pieprzem. Wszystko dokładnie mieszamy i odstawiamy na ok 10 min.
Na talerzyk wysypujemy otręby. Formujemy placuszki i obtaczamy je w otrębach.
Naczynie żaroodporne wykładamy papierem do pieczenia i układamy na nim przygotowane placuszki.
Pieczemy przez 30-40 min w piekarniku nagrzanym do 200 stopni.

zobacz też<

2 komentarze:

  1. bardzo fajny pomysł na kotleciki! akurat kaszę gryczaną bardzo lubię, więc jestem pewna, ze trafiłyby w moje podniebienie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo lubię kaszę, w ,kuchni lidla, znalazłam też pomysł na placki z kaszy z dodatkiem ziemniaka, pora.., pyszne, idealne do gulaszu :)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...