sobota, 14 grudnia 2013

Gulasz z szynki na gryczanych placuszkach

Uwielbiam wszystkie rodzaje kaszy, począwszy od gryczanej kończąc na mannej, dlatego musiałam wypróbować przepis właśnie na te placki. Jednak zastanawiałam się jak może smakować połączenie twarogu i kaszy. Moje obawy okazały się daremne, smakują fantastycznie! Są ciekawym zamiennikiem tradycyjnie podanej kaszy, idealnie łączą się z dobrze znanym wszystkim gulaszem. I nie dodaje się do nich ani grama mąki! Wegetarianie mogą łączyć je z ulubionymi warzywami lub traktować po prostu jako rodzaj przekąski.

 Placki
Do przygotowania 10 placków potrzebujemy:
100 g kaszy gryczanej
opakowanie białego sera (najlepiej chudego, lub półtłustego)
2 jajka
2 łyżeczki siemienia lnianego
3 łyżeczki otrąb
1 cebula
sól i pieprz

Kaszę gotujemy w osolonej wodzie. Ostawiamy do wystygnięcia.
Cebulę kroimy w drobne kawałki i podsmażamy na odrobinie tłuszczu (można też podlać wodą).
W misce rozdrabiamy twaróg, dodajemy do niego ugotowaną i wystudzoną kaszę, cebulę, siemię, wbijamy 2 jajka i przyprawiamy solą i pieprzem. Wszystko dokładnie mieszamy i odstawiamy na ok 10 min.
Na talerzyk wysypujemy otręby. Formujemy placuszki i obtaczamy je w otrębach.
Naczynie żaroodporne wykładamy papierem do pieczenia i układamy na nim przygotowane placuszki.
Pieczemy przez 30-40 min w piekarniku nagrzanym do 200 stopni.

Gulasz
Potrzebujemy:
700 g mięsa z szynki
2 cebule
1/3 szklanki czerwonego wina

1 marchewka
1 papryka
ząbek czosnku
sól
pieprz
ostra i słodka papryka


Mięso kroimy na małe kawałki. Wkładamy je do rękawa foliowego do pieczenia wraz z przyprawami i pokrojonymi warzywami. Dolewamy wino. Spinamy z dwóch stron. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy ok 80 min.

Smacznego! :)

1 komentarz:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...