środa, 25 grudnia 2013

Keks z bakaliami

Wigilia udana, spędzona w cudownej, rodzinnej atmosferze, prezenty jak najbardziej trafione. Pasterka zaliczona, kolędy wyśpiewane. Kocham święta za ich magię, za to, że rządzą się własnymi prawami. Dla mnie jest to czas, aby na chwilę się zatrzymać, pomyśleć, odpocząć.
Z okazji świąt życzę wam przede wszystkim dużo zdrowia, miłości i spełnienia marzeń. Aby szczęście nigdy was nie opuszczało, a każdy dzień był lepszy od poprzedniego.

Potrzebujemy:
5 jajek
2 szklanki mąki
25g margaryny Kasi
szklankę cukru
torebkę cukru waniliowego
30 dag bakalii (rodzynki, migdały, orzechy, suszone figi, kandyzowane owoce, skórka pomarańczowa, suszone śliwki, morele)
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
kilka kropli aromatu rumowego
szczyptę soli

Przygotowujemy bakalie. Większe owoce i orzechy należy pokroić w kosteczkę, rodzynki i figi można wcześniej namoczyć zalewając gorącą wodą.
Margarynę miksujemy z cukrem na kremową masę, dodajemy szczyptę soli, cukier waniliowy, wbijamy po jednym jajku. Wlewamy aromat rumowy, wsypujemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i bakaliami. Całość dokładnie mieszamy.
Blachę lub formę keksową wykładamy papierem do pieczenia. Wykładamy ciasto i pieczemy przez ok godzinę w temperaturze 180 stopni.

Smacznego!
Wesołych Świąt!
 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...