środa, 31 lipca 2013

Wakacyjne smaki: Jabłecznik

Potrzebujemy:
10 jabłek
kostkę masła (200g)
szklankę cukru
5 jajek (osobno żółtka i białka)
1,5 szklanki mąki pszennej
0,5 szklanki mąki ziemniaczanej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
łyżkę brązowego cukru
cukier puder

Jabłka myjemy, obieramy i kroimy w niewielkie plasterki.
Masło ucieramy z cukrem i żółtkami. Następnie stopniowo dodajemy mąkę i proszek do pieczenia. Miksujemy. Ubijamy białka, po czym delikatnie dodajemy je do wyrobionej wcześniej masy.
Formę do pieczenia smarujemy masłem i opruszamy mąką lub bułką tartą. Wylewamy ciasto i układamy na nim jabłka, które następnie obsypujemy brązowym cukrem.
Pieczemy w nagrzanym do 180 stopni piekarniku przez 60 minut.


Smaczności :)


3 komentarze:

  1. uwielbiam jabłeczniki, ale bardziej na kruchym cieście. niemniej ten prezentuje się pięknie

    OdpowiedzUsuń
  2. Cześć :)
    Ze względu na tematykę Twojego bloga, chciałabym Cię zaprosić do udziału w dietetycznym konkursie z okazji urodzin mojego bloga :) http://redandpale.blox.pl/2013/07/Konkurs-6-te-urodziny-bloga.html
    pozdrawiam :)
    Daria

    OdpowiedzUsuń
  3. Wygląda rewelacyjnie :) każde ciasto z jabłkiem jest pyszne ;p mogę jeść ile się da je.

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...