niedziela, 8 grudnia 2013

Owsiane batoniki śniadaniowe

Muszę przyznać się, że robię je po raz wtóry i za każdym razem wychodzą tak samo pyszne. Jest to moja ulubiona propozycja na śniadanie. A zapach unoszący się w mieszkaniu po wyjęciu blachy z pieca jest niesamowity, mmm.
Pomysł z >tej< strony
Potrzebujemy:
3 szklanki płatków owsianych

¼ szklanki siemienia lnianego

½ szklanki płatków migdałowych

1 jajko

1 banan

1 gruszka

½ granata

1 szklanka mleka

1/3 szklanki płynnego miodu

1 łyżeczka ekstraktu waniliowego

1 łyżeczka cynamonu

Szczypta soli

Jedną szklankę płatków owsianych miksujemy do uzyskania mąki (ja zrobiłam to blenderem). Dodajemy pozostałe dwie szklanki, siemie lniane i migdały.
W drugiej misce rozgniatamy banana, wbijamy jajko, a następnie wlewamy mleko, miód, ekstrakt waniliowy, cynamon i szczyptę soli.
Dodajemy suche składniki do mokrych, mieszamy dokładnie. Do tego dodajemy pokrojoną lub startą na tarce gruszkę oraz nasiona granata, ponownie mieszamy i odstawiamy na kilka minut.
Naczynie żaroodporne wykładamy papierem do pieczenia, a następnie wylewamy na nie gotową masę i rozprowadzamy ją łyżką.
Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy ok. 40 minut. Po wyjęciu ciasto odstawiamy do wystygnięcia co najmniej na 2 godziny. (Najlepiej na całą noc.) Na końcu kroimy w odpowiadającej nam wielkości prostokąty.

Smacznego :)

4 komentarze:

  1. Chyba się skuszę wypróbować przepis :)

    OdpowiedzUsuń
  2. śniadaniowe, słodkie, owsiane i zdrowe - jak ja to lubię ! :D

    OdpowiedzUsuń
  3. nie ma nic lepszego niż taki batonik na uczelni. z jogurtem <3

    OdpowiedzUsuń
  4. Cześć weź napisz do mnie ba buddysta2010@gmail.com bądź na Facebooku.
    Mam temat związany z promowaniem zdrowego naturalnego zycia. Pozdrawiam, Karol

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...