niedziela, 19 października 2014

Owsiana szarlotka

Potrzebujemy:
100 g płatków owsianych
 8-9 jabłek
4 łyżki otrąb (żytnich lub owsianych)
łyżka cynamonu
3 białka
3 łyżki miodu
1 łyżka oliwy

 Jabłka: myjemy, obieramy ze skórki, pozbywamy się gniazd, kroimy w kostkę.
Wrzucamy do garnka, zalewamy szklanką wody, dusimy na małym ogniu przez 20-25 min.
Dodajemy cynamon, energicznie mieszamy i odstawiamy do wystygnięcia.

Blaszkę (ja użyłam taką do tarty) smarujemy oliwą i obsypujemy otrębami.

Białka słodzimy łyżeczką miodu i ubijamy na sztywną pianę.

Płatki owsiane wsypujemy na patelnię i prażymy bez dodatku tłuszczu przez ok 5 min. Następnie dodajemy pozostałą część miodu, szybko mieszamy.

Na przygotowaną blaszkę wykładamy ostudzone jabłka i ubite białka. Całość przykrywamy "kruszonką" z płatków owsianych.
Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 25 min.


Smacznego!






4 komentarze:

  1. pyszna i zdrowa, czyli taka najlepsza!

    OdpowiedzUsuń
  2. wygląda cudownie! uwielbiam wypieki z płatkami owsianymi w roli głównej :)

    OdpowiedzUsuń
  3. super wygląda, muszę koniecznie zrobić taką zdrowszą wersję mojego ulubionego jesiennego ciasta :)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...