środa, 25 grudnia 2013

Sernik z pianką

Delikatny, kremowy, rozpływający się w ustach, na kruchym spodzie. Wychodzi bardzo wysoki, więc do jego wykonania potrzebna będzie dość wysoka blacha lub naczynie żaroodporne. Zniknął ze stołu w mgnieniu oka!
Ciasto:
3 szklanki mąki pszennej
250g margaryny (lub masła)
3 żółtka
1/2 szklanki cukru
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia

Masa serowa:
1kg sera twarogowego mielonego 
2 szklanki mleka
1 szklanka cukru
2 łyżeczki cukru waniliowego
2 budyń śmietankowy bez cukru (może być też waniliowy lub cytrynowy)
4 żółtka
sok wyciśnięty z jednej cytryny

Pianka:
7 białek
szczypta soli
2/3 szklanki cukru

Ciasto:
W misce umieszczamy wszystkie potrzebne składniki, zagniatamy ciasto, formujemy je w kulę i owijamy folią spożywczą. Wkładamy do lodówki na min. 2 godziny. (Można na całą noc, musi być twarde.)

Masa serowa: 
Żółtka miksujemy z cukrem i cukrem waniliowym, następnie wlewamy sok z cytryny. Dodajemy po łyżce ser twarogowy, cały czas ubijając. Wsypujemy budyń i powoli wlewamy mleko, dalej miksujemy. Masa wyjdzie rzadka.

Blachę lub naczynie żaroodporne wykładamy papierem do pieczenia. Wyjmujemy schłodzone ciasto z lodówki. Wałkujemy je i wylepiamy dno i boki przygotowanej blachy. Wylewamy na nią masę serową.
Pieczemy przez godzinę w piekarniku nagrzanym do 175 stopni.

Pianka:
Ubijamy sztywną pianę z białek, cukru i szczypty soli.
Gdy ciasto się upiecze, wyjmujemy je z piekarnika. Wylewamy na wierzch ubitą pianę, wyrównujemy łyżką. Za pomocą widelca rysujemy na niej dowolny wzorek. Wstawiamy z powrotem do piekarnika i pieczemy jeszcze przez ok 15-20 min.
Gdy beza się zarumieni, pozostawiamy ciasto w piekarniku jeszcze przez 15 min. Następnie otwieramy lekko drzwiczki i znowu pozostawiamy na 20 min. Po tym czasie wyjmujemy i odstawiamy do całkowitego wystudzenia.

Po kilku godzinach na wierzchu powinny pojawić się kropelki rosy. Mi niestety nie wyszły, ale liczę, że wam się uda :D


5 komentarzy:

  1. Uwielbiam serniki w każdej wersji, ale ten zdecydowanie podbił moje serce! :)

    OdpowiedzUsuń
  2. uwielbiam go! ale rzadko robię.

    OdpowiedzUsuń
  3. Wygląda bajecznie, taki wysoki i elegancki :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Naprawdę można upiec ciasto w naczyniu żaroodpornym? Mam szklane. Chętnie wypróbowałabym przepis, ale nie mam formy, a o pieczeniu w naczyniach jeszcze nie słyszałam :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak! Ja głównie piekę właśnie w naczyniu żaroodpornym, bo również nie mam formy :D

      Usuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...