sobota, 17 sierpnia 2013

Sernik z ananasem

Ten sernik to bezkonkurencyjny smak mojego dzieciństwa. Pamiętam to dokładnie... gdy mama piekła go kilka lat temu, brałam łyżkę i wyjadałam resztki roztopionej czekolady z garnka. A gdy ciasto było już gotowe i wystudzone zjadałam tylko ubite, oblane czekoladą białko, które było na wierzchu. To było pyszne! Postanowiłam wiec wygrzebać stary, sprawdzony przepis i zmierzyć się z nim po latach, tym razem własnoręcznie :)
Potrzebujemy:
(kruche ciasto)
3 szklanki mąki
1 kostka masła lub margaryny
5 żółtek
3 łyżeczki proszku do pieczenia
3/4 szklanki cukru

Do miski dodajemy mąkę, masło, żółtka, proszek do pieczenia i cukier. Wszystko ugniatamy na jednolitą masę. Oddzielamy ok 1/4 ciasta i wkładamy ją do lodówki.

(masa serowa):
0,5 kg twarogu
1 jajko
1 budyń śmietankowy
1/2 szklanki cukru
1/2 kostki masła lub margaryny
mieszanka keksowa
Do drugiej miski wrzucamy: 2 kostki twarogu, cukier, budyń i masło. Ugniatamy ręcznie, po czym miksujemy na jak najgładszą masę. Dodajemy mieszankę keksową i mieszamy jeszcze przez chwilę.

(dodatkowo):
ananas (świeży bądź z puszki)
5 białek
szklanka cukru

Ananasa kroimy w kostkę.
W trzecim naczyniu umieszczamy 5 białek, szczyptę doli i pół szklanki cukru. Ubijamy białka na biały krem.

Blaszkę smarujemy masłem i opruszamy bułką tartą. Wykładamy ciasto, na które wylewamy masę twarogową i ananasa. Następnie całość polewamy kremem z białek. Wyjmujemy z lodówki schłodzone ciasto, ścieramy je na tarce i obsypujemy wierzch sernika. 
Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy przez godzinę.
Po wyjęciu i wychłodzeniu można go roztopioną polać czekoladą. 


Smaczności :)




2 komentarze:

  1. Tak bardzo kocham serniki,a tak bardzo nie ma dla nich miejsca w mojej diecie :C Narobiłaś mi nim ogromnego smaka.

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...