czwartek, 8 sierpnia 2013

Babciny jabłecznik

Potrzebujemy:
1 kg jabłek (lub gotowy mus jabłkowy)

5 jajek (żółtka i białka odzielnie)
szklankę cukru
szklankę mąki pszennej
szklankę mąki ziemniaczanej
1 łyżki śmietany
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 palma

Jabłka zcieramy na tarce.
Cukier i żółtka ucieramy, po czym stopniowo dodajemy palmę. Następnie wsypujemy mąkę z proszkiem i śmietanę. Wszystko ucieramy na krem. Na koniec ubijamy pianę z białek, którą następnie delikatnie przekładamy do wyrobionej masy. Dzielimy ciasto na dwie części. Na spód blaszki (wysmarowanej masłem i opruszonej bułką tartą) wylewamy jedną warstwę, wykładamy jabłka i przykrywamy drugą warstwą. Pieczemy w 180 stopniach przez godzinę. Na koniec obsypujemy cukrem pudrem.

Smaczności :)


1 komentarz:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...