Składniki:
naleśniki (proporcje według uznania, ja robiłam ,,na oko") :
mąka pełnoziarnista
mleko
jajka
szczypta soli
farsz:
0,5 kg pieczarek
1 papryka
1 ząbek czosnku
sól i pieprz
szpinak:
500 g szpinaku (mrożony lub świeży)
1/3 opakowania sera feta
pieprz
2 ząbki czosnku
kurczak:
2 filety z piersi kurczaka
curry
sól i pieprz
(można przyprawić według uznania)
Pieczarki przesmażyć na niewielkiej ilości oliwy. Pod koniec smażenia dodać pokrojoną w kostkę paprykę i czosnek. Doprawić do smaku
Na drugiej patelni podgrzać szpinak dodając drobno pokrojony czosnek. Smażyć na niewielkiej ilości oliwy do czasu wyparowania wody. Na koniec dodać fetę i przyprawić odrobiną pieprzu.
Filet z kurczaka dokładnie umyć, pokroić w kostkę i przesmażyć. Na koniec dodać ulubione przyprawy.
Na koniec usmażyć naleśniki.
Na każdy naleśnik nałożyć przygotowany wcześniej farsz i złożyć, bądź zwinąć wedle uznania.
Podawać na ciepło lub zimno.
(propozycja podania nr 2)
+ Moi rodzice dodatkowo poprosili, aby zapiec je dodatkowo z serem w piekarniku (200 stopni/10 min) i podać z sosem czosnkowym.
Smaczności :*
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz