Orzechowa kruszonka:
200 g mąki pszennej
200 g zimnego masła
2 żółtka
100 g cukru trzcinowego
200 g orzechów (włoskich, laskowych) rozgniecionych na miazgę
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Masa makowa:
2 żółtka
30 g cukru trzcinowego
90 g miękkiego masła
500 g masy makowej
40 g mąki pszennej tortowej
40 g kaszy manny
1 łyżeczka proszku do pieczenia
100 g rodzynek
400 g startych jabłek
4 białka
szczypta soli
Łączymy mąkę z proszkiem do pieczenia, orzechami i cukrem. Masło kroimy w kostkę, wrzucamy do pozostałych składników i zagniatamy palcami. Następnie dodajemy żółtka i ugniatamy do powstania jednolitej masy.
Piekarnik nagrzewamy do 170 stopni. Blaszkę smarujemy masłem i opruszamy mąką. Następnie równomiernie wykładamy 3/4 kruszonki. Pozostałą część wkładamy do zamrażalnika.
Po ok 10 minutach wyjmujemy z piekarnika i pozostawiamy do wystygnięcia.
Żółtka ubijamy z cukrem, oddajemy masło. Stopniowo dodajemy masę makową, cały czas ucierając.
W oddzielnym naczyniu łączymy mąkę (uważać którą ... :D), proszek do pieczenia i kaszę. Dodajemy do masy makowej. Jabłka ścieramy na tarce o dużych oczkach, dorzucamy rodzynki i łączymy z pozostałymi składnikami. Na samym końcu ubijamy białka i delikatnie przekładamy do powstałej masy.
Wylewamy masę na chłodny spód. Wyjmujemy pozostałą część kruszonki z zamrażalnika i ścieramy szybko (na tarce), posypujemy wierzch.
Całość pieczemy w 165 stopniach 55 minut.
Smacznego!
Inspiracja: Kuchnia Lidla
Podoba mi się, musiał bardzo ciekawie smakować :)
OdpowiedzUsuń