Łatwe i szybkie w przygotowaniu, świetnie sprawdzają się jako przekąska do szkoły i pracy.
Potrzebujemy:
100 g kaszy gryczanej
opakowanie białego sera (najlepiej chudego, lub półtłustego)
2 jajka
2 łyżeczki siemienia lnianego
otręby
1 cebula
sól i pieprz
100 g kaszy gryczanej
opakowanie białego sera (najlepiej chudego, lub półtłustego)
2 jajka
2 łyżeczki siemienia lnianego
otręby
1 cebula
sól i pieprz
Kaszę gotujemy w osolonej wodzie. Ostawiamy do wystygnięcia.
Cebulę kroimy w drobne kawałki i podsmażamy na odrobinie tłuszczu (można też podlać wodą).
W misce rozdrabiamy twaróg, dodajemy do niego ugotowaną i wystudzoną kaszę, cebulę, siemię, wbijamy 2 jajka i przyprawiamy solą i pieprzem. Wszystko dokładnie mieszamy i odstawiamy na ok 10 min.
Na talerzyk wysypujemy otręby. Formujemy placuszki i obtaczamy je w otrębach.
Naczynie żaroodporne wykładamy papierem do pieczenia i układamy na nim przygotowane placuszki.
Pieczemy przez 30-40 min w piekarniku nagrzanym do 200 stopni.
zobacz też<
bardzo fajny pomysł na kotleciki! akurat kaszę gryczaną bardzo lubię, więc jestem pewna, ze trafiłyby w moje podniebienie :)
OdpowiedzUsuńBardzo lubię kaszę, w ,kuchni lidla, znalazłam też pomysł na placki z kaszy z dodatkiem ziemniaka, pora.., pyszne, idealne do gulaszu :)
OdpowiedzUsuń