Potrzebne
składniki:
125g miękkiego
masła
1 jajko
120g mąki pszennej
1/2 łyżeczki
proszku do pieczenia
40g budyniu
śmietankowego (lub waniliowego)
50g cukru pudru
Do miski wrzuć
masło i utrzyj je na puszystą masę. Dodaj pozostałe, sypkie składniki i wbij
jajko. Ciasto wyrabiaj ręcznie. Uformuj z niego kulkę, którą następnie owiń w
folię i pozostaw w lodówce na 40 minut.
Po wyjęciu ciasta
z lodówki rozwałkuj je na grubość ok 0,5 cm i wycinaj krążki (możesz do tego
użyć na przykład kieliszka), lub odrywaj kawałki i formuj z nich małe
placuszki.
Nagrzej piekarnik
do 180 stopni i piecz ciasteczka przez 15 minut aż się zarumienią.
Ostrożnie zdejmij
je z blachy, po czym wystudzone przekładaj nutellą. Na koniec całość możesz
posypać cukrem pudrem :)
Smaczności :)
Wspaniałe!
OdpowiedzUsuńBardzo fajny pomysł :>
OdpowiedzUsuń