Ahhh, kocham lato za te słodkie, świeże, pyszne owoce! W końcu przyszedł mój ulubiony sezon na jagody *w*. Jutro zabieram się za jagodową tartę, a co! Życzcie mi udanego wypieku :D
Do przygotowania jednej porcji potrzebujemy:
1/2 szklanki mleka
1/2 szklanki wody
3 łyżki płatków owsianych
łyżeczkę otrąb
łyżeczkę siemienia lnianego
garść jagód
garść czerwonych porzeczek
łyżeczkę miodu
1/4 banana
łyżeczkę płatków migdałowych
Do garnka wlewamy wodę i mleko, podgrzewamy do zagotowania. Następnie wsypujemy płatki i otręby. Gotujemy do uzyskania oczekiwanej konsystencji. Jagody rozgniatamy widelcem w miseczce, to samo robimy z porzeczkami. Jeżeli są zbyt kwaśne proponuję dodać odrobinę miodu, mi taka wersja bardzo smakowała :) Banana kroimy w plasterki. Do gotowej owsianki dodajemy jagody, a następnie porzeczki i pokrojonego banana. Na koniec sypnęłam kilka płatków migdałowych :)
Smaczności :)
A jak już jesteśmy przy owsiance, to takie śniadanko wbrew pozorom można jeść nawet podczas wakacyjnej podróży :3 mniam!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz