środa, 10 czerwca 2015

Zielone ciasto szpinakowe

Uwaga! Wbrew pozorom to ciasto nie należy do dietetycznych! 
Przepis jest sprawdzony bo babciny, ale następnym razem opracuję moją własną, odrobinę zdrowszą wersję. Póki co, rzucam wam propozycję na małego cheat'a. A co, raz na jakiś czas można :)
Potrzebujemy:
450g szpinaku (rozdrobniony i rozmrożony)
1/3 szklanki cukru
1 i 1/3 szklanki oleju
3 jajka
2 szklanki mąki krupczatki
cukier puder
3 łyżki proszku do pieczenia
3 kubki śmietany 30%
cukier wanilinowy
galaretka cytrynowa


Biszkopt
Ubijamy jajka z cukrem, następnie powoli dolewamy olej, mąkę, proszek do pieczenia i odsączony wcześniej szpinak
Masę wlewamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Wkładamy do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika na godzinę. 
Krem
Ubijamy śmietanę, dodajemy cukier wanilinowy, łyżkę cukru pudru i ostudzoną galaretkę cytrynową rozpuszczoną w szklance wody. 

Wyrośnięty biszkopt dzielimy wzdłuż na 3 części. 
Pierwszą i drugą (spód i środek) przekładamy kremem. Trzecią część (wierzch) rozdrabniamy i obsypujemy górną warstwę kremu. Rozdrabniamy owoc granatu i również posypujemy nim ciasto.


Smacznego!


7 komentarzy:

  1. Ojej, zupełnie nie wyobrażam sobie tego smaku ;) Nie próbowałam jeszcze ciasta ze szpinakiem, brzmi bardzo ciekawie, ale chyba na razie się nie odważę na eksperymenty :D

    OdpowiedzUsuń
  2. Takiego jeszcze nigdy nie próbowałam, a szkoda bo wygląda bajecznie :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Wygląda świetnie, aż chce się zjeść :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Wygląda i smakuje świetnie

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...