Uwielbiam zarówno soczewicę, jak i kaszę, ale oba te składniki na raz jakoś mi się nie łączyły...
Jak się jednak okazało, mogą stanowić całkiem niezłe połączenie. Na dodatek szalenie dietetyczne :) Zdecydowanie dorzucam ten przepis do moich ulubionych :)
Do przygotowania 2 porcji potrzebujemy:
100 g kaszy pęczak
50 g czerwonej soczewicy
1 mały por
1/2 małego selera
2 małe pietruszki lub 1 duża
1/2 (250ml) kartonika soku wielowarzywnego Vega Tymbark (ja miałam Gazpacho)
1 łyżka oleju rzepakowego
przyprawy: pieprz, sól, kurkuma, curry, chili
W jednym garnku gotujemy pęczak, w drugim soczewicę.
Warzywa kroimy w plasterki/małą kostkę i podsmażamy na patelni na łyżce oleju.
Przyprawiamy solą i czarnym pieprzem. Dodajemy ugotowaną soczewicę, a następnie wlewamy sok.
Całość doprawiamy curry,kurkumą i odrobiną chili.
Dusimy, aż warzywa zmiękną. (+/- 10 min)
Polewamy kaszę.
Smacznego!
świetne zastosowanie kaszy pęczak ;)
OdpowiedzUsuńPęczak to moje odkrycie. Mogę jeść go zawsze.
OdpowiedzUsuńmniam wygląda pysznie ;-)
OdpowiedzUsuńUwielbiam go;-)
OdpowiedzUsuńUwielbiam kasze :)
OdpowiedzUsuń