niedziela, 22 stycznia 2017

Owsiane proteinowe ciasteczka (zamiast owsianki!)

Ciasteczka idealne kiedy znudzi Ci się klasyczna owsianka, bo robi się je równie szybko :)
Potrzebujemy:
50g płatków owsianych
20g otrąb owsianych
3 białka jaj
30g odżywki białkowej
15g wiórków kokosowych
2 łyżeczki słodzika (u mnie erytrytol)
40g płatków migdałowych
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

Białka z odrobiną soli ubijamy lekko trzepaczką. Dodajemy pozostałe składniki, mieszamy. Z powstałej masy formujemy kulki, które układamy na blaszce wysmarowanej uprzednio tłuszczem (u mnie był to olej kokosowy), po czym każdą rozpłaszczamy widelcem. Pieczemy 10-15 min w 180 stopniach. 


czwartek, 19 stycznia 2017

Pierwsza zima w Lublinie

Dziś post troszkę w innym temacie niż zwykle...
Od kilku dni mróz oszalał artystycznie, a ja nie mogłam już dłużej tylko patrzeć na jego twórczość. MUSIAŁAM ją uwiecznić.
Na szczęście znalazłam chwilę na relaks między egzaminami i w końcu chwyciłam za aparat... Od początku roku akademickiego cierpię na zastój fotograficzny i w końcu zrobiłam pierwszy krok w dobrą stronę :) W końcu przeprowadziłam się do nowego miasta, a spacerowanie z aparatem jest najprzyjemniejszym sposobem na poznanie jego uroków.
A więc tak prezentuje się Lublin zimową porą...








...a po takim mroznym spacerze doskonale sprawdzi się kawa z dodatkiem imbiru i cynamonu ;)

poniedziałek, 16 stycznia 2017

Proteinowe ciasto z fasoli z malinami

Witajcie, moi Drodzy ponownie, po bardzo długiej przerwie :)
W czasie mojej nieobecności bardzo dużo się pozmieniało, ale na szczęście ponownie obudziła się we mnie chęć do prowadzenia tej strony i dzielenia się z wami nowymi pomysłami :) Mam troszkę ciekawych koncepcji, jak tylko czas mi pozwoli będę stopniowo wcielać je w życie. A tym czasem zachęcam was do małego szaleństwa i wykonania tego bardzo prostego ciasta z fasoli!  fasoli! 
Potrzebujemy:
240g odsączonej białej fasoli konserwowej
3 białka jaj
1 banan
30g odżywki białkowej (u mnie o smaku ciasteczka)
1 łyżeczka proszku do pieczenia
2 łyżeczki słodzika (u mnie erytrytol)
4 łyżki wody
maliny (u mnie mrożone)


Odsączamy fasolę, blendujemy razem z bananem. Dodajemy odżywkę, proszek do pieczenia, słodzik i wodę, mieszamy. Ubijamy białka jaj na sztywną pianę, po czym dodajemy je do naszej masy i delikatnie łączymy wszystkie składniki. Przelewamy do formy wysmarowanej tłuszczem ( u mnie olej kokosowy), ozdabiamy malinami i wkładamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy 40 min w 180 stopniach.
Smacznego!
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...