środa, 24 czerwca 2015

Cukiniowe kanapeczki

Do wykonania 16 "kanapeczek" potrzebujemy:
1 cukinię
1 pomidora
1 kulkę mozzarelli
sól, pieprz, bazylię

Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. 
Cukinie, mozzarellę i pomidora kroimy w plastry, z czego te z cukinii powinny mieć ok 1 cm.
Układamy jeden na drugim, przyprawiamy bazylią, solą i pieprzem.
Pieczemy ok 20 min.
Smacznego!


A to propozycja lunchboxa do pracy lub szkoły.
Połączenie z gotowanym kalafiorem - pycha!

niedziela, 21 czerwca 2015

Kokosowa owsianka z nasionami chia, daktylami i czereśniami


Do wykonania 1 porcji potrzebujemy:
2 łyżki nasion chia
4 łyżki mleka kokosowego
60g płatków owsianych
świeże czereśnie
7 suszonych daktyli



Nasiona chia moczymy w mleku kokosowym. Płatki owsiane i posiekane daktyle zalewamy ciepłą wodą i odstawiamy na noc. 
Rano chia i płatki z daktylami przekładamy warstwami do większego naczynia. Ozdabiamy czereśniami.
Smacznego!



środa, 10 czerwca 2015

Zielone ciasto szpinakowe

Uwaga! Wbrew pozorom to ciasto nie należy do dietetycznych! 
Przepis jest sprawdzony bo babciny, ale następnym razem opracuję moją własną, odrobinę zdrowszą wersję. Póki co, rzucam wam propozycję na małego cheat'a. A co, raz na jakiś czas można :)
Potrzebujemy:
450g szpinaku (rozdrobniony i rozmrożony)
1/3 szklanki cukru
1 i 1/3 szklanki oleju
3 jajka
2 szklanki mąki krupczatki
cukier puder
3 łyżki proszku do pieczenia
3 kubki śmietany 30%
cukier wanilinowy
galaretka cytrynowa


Biszkopt
Ubijamy jajka z cukrem, następnie powoli dolewamy olej, mąkę, proszek do pieczenia i odsączony wcześniej szpinak
Masę wlewamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Wkładamy do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika na godzinę. 
Krem
Ubijamy śmietanę, dodajemy cukier wanilinowy, łyżkę cukru pudru i ostudzoną galaretkę cytrynową rozpuszczoną w szklance wody. 

Wyrośnięty biszkopt dzielimy wzdłuż na 3 części. 
Pierwszą i drugą (spód i środek) przekładamy kremem. Trzecią część (wierzch) rozdrabniamy i obsypujemy górną warstwę kremu. Rozdrabniamy owoc granatu i również posypujemy nim ciasto.


Smacznego!


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...