czwartek, 25 grudnia 2014

Jaglanka z mandarynką i bakaliami

W ostatnim czasie owsianka gościła u mnie dość rzadko, najzwyczajniej w świecie znudziła mi się i nie specjalnie miałam ochotę do niej wracać więc musiałam wymyślić coś nowego. I tak oto przerzuciłam się na płatki jaglane. Są dużo delikatniejsze niż kasza, dlatego znacznie bardziej przypadły mi do gustu jako propozycja śniadania.
A jeśli chodzi o dodatki... hmmm, to wydaje się dość oczywiste... okres świąteczny = mandarynki :)
Do przygotowania 1 porcji potrzebujemy:
szklankę mleka 
3 łyżki płatków jaglanych
2 daktyle
kilka migdałów
mandarynkę

Mleko doprowadzamy do wrzenia, wrzucamy płatki. Gotujemy ok 3 minuty cały czas mieszając.
Przekładamy do miseczki, ozdabiamy dodatkami.


Smacznego! :)

środa, 24 grudnia 2014

Makowiec na orzechowej kruszonce

Potrzebujemy:
Orzechowa kruszonka:
200 g mąki pszennej
200 g zimnego masła
2 żółtka
100 g cukru trzcinowego
200 g orzechów (włoskich, laskowych) rozgniecionych na miazgę 
1 łyżeczka proszku do pieczenia

Masa makowa:
2 żółtka 
30 g cukru trzcinowego
90 g miękkiego masła
500 g masy makowej 
40 g mąki pszennej tortowej
40 g kaszy manny
1 łyżeczka proszku do pieczenia
100 g rodzynek
400 g startych jabłek
4 białka
szczypta soli

Łączymy mąkę z proszkiem do pieczenia, orzechami i cukrem. Masło kroimy w kostkę, wrzucamy do pozostałych składników i zagniatamy palcami. Następnie dodajemy żółtka i ugniatamy do powstania jednolitej masy.
Piekarnik nagrzewamy do 170 stopni. Blaszkę smarujemy masłem i opruszamy mąką. Następnie równomiernie wykładamy 3/4 kruszonki. Pozostałą część wkładamy do zamrażalnika.
Po ok 10 minutach wyjmujemy z piekarnika i pozostawiamy do wystygnięcia.

Żółtka ubijamy z cukrem, oddajemy masło. Stopniowo dodajemy masę makową, cały czas ucierając.
W oddzielnym naczyniu łączymy mąkę (uważać którą ... :D), proszek do pieczenia i kaszę. Dodajemy do masy makowej. Jabłka ścieramy na tarce o dużych oczkach, dorzucamy rodzynki i łączymy z pozostałymi składnikami. Na samym końcu ubijamy białka i delikatnie przekładamy do powstałej masy.

Wylewamy masę na chłodny spód. Wyjmujemy pozostałą część kruszonki z zamrażalnika i ścieramy szybko (na tarce), posypujemy wierzch.
Całość pieczemy w 165 stopniach 55 minut.


Smacznego!


Inspiracja: Kuchnia Lidla Wigilia 2014

wtorek, 23 grudnia 2014

Christmas time

U mnie prezenty już spakowane, pierogi ulepione, krokiety gotowe, a makowiec stygnie i wypełnia zapachem całe mieszkanie...mmm wspaniale. Chciałabym, aby Święta były zawsze takie jak nakazuje ich idea. Zatrzymujemy się, odpoczywamy, spędzamy przemiły czas w gronie najbliższych. Nie towarzyszą temu żadne nerwy, pośpiech. Nie mogę zapomnieć o słuchaniu świątecznych piosenek (ahh, Clif Richards brzmi w mojej głowie przez cały rok, dziękuję, uwielbiam!) i pieczeniu pierników... Dla mnie jest to czas na refleksje, na rozpoczęcie jakiegoś nowego rozdziału, zebranie sił i określenie sobie nowego celu na najbliższy rok. Myślę, że jasno postanowiłam co chcę osiągnąć, teraz pozostaje mi już tylko wytrwałość :)

Bez względu na to w jakim miejscu teraz się znajdujecie życzę wam zdrowych, rodzinnych Świąt pełnych ciepła i miłości. Niech ten czas pomoże wam w chwilowym odcięciu się od pędzącego świata, zebraniu myśli i zastanowieniu się kto i/lub co tak naprawdę jest dla was najważniejsze.
Bez owijania, sam/a doskonale wiesz co jest Twoim największym marzeniem, więc życzę Ci właśnie tego o czym w tej chwili pomyślałeś/aś :)



Wyszedł dość nietypowy, troszeczkę refleksyjny wpis, dlatego dołączam jeszcze mały pozytywny akcent :)

Poznajcie Franka, ma 26 dni i przesyła wam wyjątkowo gorące życzenia świąteczne!


"It's a time for giving, a time for getting,
A time for forgiving and for forgetting.
Christmas is love, christmas is peace,
A time for hating and fighting to cease..."

niedziela, 7 grudnia 2014

Bułka zapiekana z jajkiem

Potrzebowałam chwili przerwy od owsianek, dlatego trochę zaszalałam w niedzielny poranek. (Co za rymy :o) Podczas przebieżki zastanawiałam się czego brakuje ostatnio w moim menu. Padło na jajko,! Jeśli chodzi o to danie, dozwolone są przeróżne wariacje, ale ta propozycja nadaje się idealnie na śniadanie :)
Potrzebujemy:
bułkę pełnoziarnistą
1 jajko
 plaster szynki
 plaster pomidora
kawałek papryki
przyprawy: bazylia, kurkuma, sól, pieprz
opcjonalnie: ser żółty 

Odcinamy górną część bułki, wydrążamy środek.
Do wnętrza wkładamy szynkę, pomidora i paprykę, ostrożnie wbijamy jajko.
Przyprawiamy wedle uznania.
Pieczemy 180 stopniach przez 15-20-25 min (Ja wolę ścięte jajko, dlatego piekłam dłużej :))

Smacznego!


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...