sobota, 17 maja 2014

Placki z kaszy gryczanej

Łatwe i szybkie w przygotowaniu, świetnie sprawdzają się jako przekąska do szkoły i pracy.

Potrzebujemy:
100 g kaszy gryczanej
opakowanie białego sera (najlepiej chudego, lub półtłustego)
2 jajka
2 łyżeczki siemienia lnianego
otręby
1 cebula
sól i pieprz

Kaszę gotujemy w osolonej wodzie. Ostawiamy do wystygnięcia.
Cebulę kroimy w drobne kawałki i podsmażamy na odrobinie tłuszczu (można też podlać wodą).
W misce rozdrabiamy twaróg, dodajemy do niego ugotowaną i wystudzoną kaszę, cebulę, siemię, wbijamy 2 jajka i przyprawiamy solą i pieprzem. Wszystko dokładnie mieszamy i odstawiamy na ok 10 min.
Na talerzyk wysypujemy otręby. Formujemy placuszki i obtaczamy je w otrębach.
Naczynie żaroodporne wykładamy papierem do pieczenia i układamy na nim przygotowane placuszki.
Pieczemy przez 30-40 min w piekarniku nagrzanym do 200 stopni.

zobacz też<

środa, 14 maja 2014

Żytnie ciasteczka na śniadanie

Ze względu na moje wrodzone uzależnienie od słodyczy jestem wielbicielką tego typu przekąsek. Po takie ciasteczko można sięgnąć bez większych wyrzutów sumienia... ;) I idealnie nadają się na śniadanie. Ta wersja to modyfikacja przepisu, który już pojawił się na blogu. (przepis). Powstała dzięki temu, że w mojej kuchni zabrakło cukru... No cóż, każdemu może się zdarzyć ;) Nie są zbyt słodkie, smaku dodaje im sok z pomarańczy, cynamon i żurawina. Myślę, że przypadną do gustu osobom uważającym na ilość wszelkich słodzików w swojej diecie.
 Oczywiście przepis można dowolnie modyfikować!
Potrzebujemy:
75 g masła
1 jajko
25 g otrąb
125 g mąki żytniej
50 g mąki pełnoziarnistej
sok z połowy pomarańczy
2 łyżki cynamonu
2 łyżeczki proszku do pieczenia
orzechy włoskie
suszoną żurawinę
Ubijamy masło z jajkiem, dodajemy sok z pomarańczy i cynamon. Do drugiej miski wrzucamy otręby, obie mąki, proszek. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia. Dodajemy suche składniki do mokrych i zagniatamy ciasto. Masę nakładamy łyżeczką i spłaszczamy widelcem. Na górę ciasteczek wbijamy pokruszone orzechy włoskie i żurawinę. Pieczemy przez 20 min w 180 stopniach.
Smacznego!
 

niedziela, 11 maja 2014

Kokosowo-truskawkowy smoothie

Potrzebujemy:
truskawki
kefir naturalny 
mleczko kokosowe
wiórki kokosowe
otręby owsiane

Wszystkie składniki (w preferowanych ilościach) umieszczamy w misce i blendujemy.


Smacznego :)
Piknik majowy

czwartek, 8 maja 2014

Sałatka z kurczakiem i szparagami

Do przygotowania 3 porcji potrzebujemy:
pierś z kurczaka
3/4 opakowania roszponki
pęczek szparagów
ok 100g makaronu
pomidorki koktajlowe
ser feta
2 łyżki oliwy z oliwek
sól 
pieprz
ostra i słodka papryka (opcjonalnie, wymienne)

Kurczaka myjemy, oczyszczamy, przyprawiamy (sól,pieprz,papryka) i kroimy w niewielkie kawałki. Odstawiamy na jakiś czas.
Szparagom odcinamy twarde końcówki i dokładnie myjemy. Układamy na rozgrzanej patelni grillowej, przyprawiamy solą i pieprzem. Grillujemy je przez ok 10 min (powinny być chrupiące).


Kurczaka smażymy również na patelni grillowej.
W misce mieszamy roszponkę, przekrojone pomidorki, ser feta, makaron i oliwę. Na wierzch wykładamy usmażonego kurczaka i przekrojone na pół szparagi.





Smacznego!
źródło

Szparagi

wtorek, 6 maja 2014

Ciastka żytnio-owsiane z orzechami

Jest to jeden z nielicznych rodzajów "zdrowych" słodkości, które (o dziwo) smakowały wszystkim domownikom. Na pewno zagoszczą w mojej kuchni jeszcze nie raz! Pomimo tego, że zawierają masło, myślę, że można uznać je za pożywne i wartościowe. Po pierwszej blaszce chciałam zrobić jeszcze jedną porcję, ale zabrakło mi brązowego cukru, dlatego zmodyfikowałam lekko przepis. Druga wersja niebawem także zagości na blogu :D
Potrzebujemy:
75 g masła
1 jajko
25 g otrąb pszennych
125 g mąki żytniej
50 g mąki pełnoziarnistej
100 g brązowego cukru
2 łyżeczki proszku do pieczenia
orzechy włoskie

Ubijamy masło z jajkiem i cukrem. Do drugiej miski wrzucamy otręby, obie mąki i proszek. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia. Dodajemy suche składniki do mokrych i zagniatamy ciasto. Masę nakładamy łyżeczką i spłaszczamy widelcem. Na górę ciasteczek wbijamy pokruszone orzechy włoskie. Pieczemy przez 20 min w 180 stopniach.


Smacznego!
Piknik majowy
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...