piątek, 28 marca 2014

Kasza jaglana z prażonymi jabłkami i cynamonem

Ostatnio najmodniejsza, najbardziej promowana przez dietetyków: kasza jaglana. (Znana już w średniowieczu!) Słyszeliście o jej licznych właściwościach? Stanowi bardzo dobre źródło energii (zawiera zarówno skrobię, jak i białko), posiada właściwości antywirusowe i wysuszające, zatem jest niezastąpiona w przypadku przeziębienia. Osoby na diecie bezglutenowej mogą śmiało cieszyć się jej smakiem i włączyć ją do codziennego jadłospisu. Jest to jedyna kasza, która wykazuje działanie zasadotwórcze, dzięki czemu pomaga przywrócić równowagę kwasowo-zasadową organizmu zakwaszonego przez produkty dominujące w tradycyjnej diecie. Jest skarbnicą wielu cennych pierwiastków takich jak żelazo, czy magnez. Wysoka zawartość krzemu zapewnia zdrowy wygląd skóry, włosów i paznokci. Ponadto witaminy w niej zawarte wpływają na dobre samopoczucie, układ odpornościowy i prawidłową pracę mózgu.


Do przygotowania 1 porcji potrzebujemy:
4 łyżki kaszy jaglanej
3/4 szklanki wody
1/2 jabłka
2 łyżeczki cynamonu
rodzynki

Kaszę dokładnie opłukujemy rozdrabniając ziarna palcami. Wodę doprowadzamy do wrzenia, wsypujemy do niej opłukaną kaszę. Gotujemy pod przykryciem do czasu, aż woda zostanie wchłonięta. Zdejmujemy z ognia i odstawiamy na chwilę.
Jabłka obieramy ze skórki i kroimy w kostkę. Wrzucamy do garnuszka, po czym podgrzewamy na niewielkim ogniu aż się zarumienią.
Kaszę i jabłka przekładamy do miseczki, obsypujemy cynamonem i rodzynkami.

Smacznego !


środa, 26 marca 2014

Od zieleni do czerwieni : brokuły, łosoś, papryka!

Muszę przyznać, że to jedna z moich ulubionych sałatek. Jest pyszna, a jej przygotowanie nie zajmie więcej niż 15 minut. Szybka, prosta i zdrowa, czego chcieć więcej? :)
Potrzebujemy:
500 g mrożonych (lub świeżych) brokuł
125g łososia wędzonego na ciepło
1 czerwona papryka
3 łyżki nasion słonecznika

Brokuły gotujemy w lekko osolonej wodzie (lub na parze).
Łososia wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na ok 5-6 min. 
Paprykę kroimy w kostkę, a słonecznik prażymy na suchej patelni aż się zarumieni.
Łączymy składniki i gotowe :)

Smacznego!


Zielono mi, idzie wiosna
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...