sobota, 30 listopada 2013

Zapiekana papryka z cukinią, pieczarkami i kuskusem

Jestem wielką wielbicielką papryki. Może to jest jedno ze źródeł wiecznej młodości? Podobno tak ;)
Długo nie mogłam się zmotywować do przygotowania jej w takiej postaci. W końcu jednak się udało :) Bardzo zaskoczył mnie czas przygotowania, danie robi się błyskawicznie! Farsz można przygotować dzień wcześniej, a następnego dnia tylko wstawić wszystko do piekarnika. 25 min  i voilà! Pyszny i zdrowy posiłek dla zmęczonego po ciężkim dniu pracusia :)
Do przygotowania 6 porcji potrzebujemy:
6 papryk
opakowanie pieczarek
jedną średnią cukinię
kuskus (nie wiem ile gram, sypałam na oko)
sól i pieprz
jedna średnia cebula
ząbek czosnku

Pieczarki myjemy i drobno kroimy. Na patelni rozgrzewamy oliwę (lub masło), dodajemy grzyby, pokrojoną cebulę, czosnek, sól i pieprz. Smażymy tak długo aż woda z pieczarek odparuje.

Cukinię kroimy w kwadraciki. Podsmażamy na łyżce oliwy.

Kuskus wsypujemy do miseczki, zalewamy osoloną, wrzącą wodą. Odstawiamy na ok 5 min.

Odcinamy górną część papryki, wnętrze oczyszczamy z nasion i białych błon.
Gotowy farsz wkładamy do środka, przykrywamy odciętym wcześniej denkiem.
Tak przygotowane papryczki skrapiamy oliwą.

Naczynie żaroodporne smarujemy oliwą. Pieczemy przez 25 min w 180 stopniach.

Smacznego :)


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...